Διατροφική Υποστήριξη

Διατροφική Υποστήριξη

Η διατροφή είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν λαμβάνετε θεραπεία για καρκίνο. Η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα και να παραμείνετε ισχυρότεροι. Ο καρκίνος και η θεραπεία του μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν προβλήματα που μπορεί να δυσκολέψουν την ικανότητα σίτισης ή/και να προκαλέσουν ανορεξία.

Η υποθρεψία είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό σε ασθενείς με καρκίνο και είναι συνέπεια τόσο της παρουσίας του όγκου, όσο και των ιατρικών και χειρουργικών παρεμβάσεων.

Η υποθρεψία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής και την εμφάνιση τοξικότητας από τη θεραπεία, έχει υπολογιστεί ότι έως και το 10-20% των ασθενών με καρκίνο πεθαίνουν λόγω των συνεπειών της υποθρεψίας παρά από τον ίδιο τον όγκο.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην πολυεπίπεδη φροντίδα του καρκίνου, ενώ τα διατροφικά ζητήματα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τη στιγμή της διάγνωσης του καρκίνου και καθ’ όλη τη διάρκεια των θεραπειών αλλά και της αποθεραπείας.

Παρακάτω αναφέρονται ορισμένες γενικές διατροφικές οδηγίες, οι οποίες αφορούν όλους. Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τυχόν διατροφικές διαταραχές εάν και όταν εμφανιστούν.

  • Η πρόσληψη πρωτεϊνών θα πρέπει να είναι περισσότερο από 1 g/kg/day και εάν είναι δυνατό έως 1.5 g/kg/day.
  • Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία θα πρέπει να λαμβάνονται σε ποσότητα περίπου ίση με τη συνιστώμενη ημερήσια δόση κατά το δυνατόν από τις τροφές. Εάν δεν υπάρχει κάποια ανεπάρκεια βιταμίνης, δεν θα πρέπει να λαμβάνονται συμπληρώματα καθώς μεγάλες επιστημονικές μελέτες δεν έχουν αναδείξει κάποιο όφελος.
  • Σε ασθενείς που εμφανίζουν απώλεια βάρους σχετιζόμενη με καρκίνο λόγω αντίστασης στην ινσουλίνη προτείνεται να αυξήσουν την πρόσληψη ενέργειας από τα λίπη παρά από τους υδατάνθρακες. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η ενεργειακή πυκνότητα της διατροφής και μειώνεται το γλυκαιμικό φορτίο.

Όσον αφορά τη διατροφή ως μέτρο πρόληψης για την εμφάνιση καρκίνου, ορισμένες διατροφικές συνήθειες όπως το αλκοόλ και το επεξεργασμένο κρέας έχουν ενοχοποιηθεί ως αιτιολογικοί παράγοντες για ανάπτυξη συγκεκριμένων μορφών καρκίνου και ως εκ τούτου προτείνεται η περιορισμένη κατανάλωσή τους.

Από την άλλη μεριά, καμιά τροφή δεν έχει αποδειχθεί ότι προφυλάσσει από τον καρκίνο, εκτός από τις φυτικές ίνες στην περίπτωση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Λιγότερα είναι γνωστά για τον αντίκτυπο των διατροφικών παρεμβάσεων σε άτομα με διάγνωση καρκίνου.

Τα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα αφορούν στον καρκίνο του μαστού, όπου έχει βρεθεί πως η διατροφή, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής της παχυσαρκίας, και η φυσική δραστηριότητα, προβλέπει την έκβαση του καρκίνου του μαστού.

Συμπερασματικά, η αποφυγή της παχυσαρκίας μέσω υγιεινών διατροφικών μοτίβων πλούσιων σε φυτικές τροφές (όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, λαχανικά και φρούτα), με μέτριο κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά, τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και αλάτι, και ένας ενεργός τρόπος ζωής, αποφεύγοντας την καθιστική συμπεριφορά, αποτελεί το βέλτιστο διατροφικό πρότυπο.

Η συνεργάτης μας, είναι διατροφολόγος εξειδικευμένη σε ζητήματα διατροφής ασθενών με νεοπλασίες.

 

Scroll to Top