Καρκίνος των Ωοθηκών

  • Ο καρκίνος των ωοθηκών προέρχεται από μη φυσιολογική ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό των κυττάρων των ωοθηκών ή των σαλπίγγων, δημιουργώντας μάζα ή όγκο.
  • Ο επιθηλιακός καρκίνος των ωοθηκών είναι ένας τύπος καρκίνου των ωοθηκών ο οποίος διαφοροποιείται από τον μη-επιθηλιακό, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο φαίνονται τα καρκινικά κύτταρα στο μικροσκόπιο – το οποίο με τη σειρά του δείχνει τον τύπο του ιστού από τον οποίο προέρχεται ο καρκίνος. Οι τέσσερις κύριοι τύποι επιθηλιακού καρκίνου των ωοθηκών είναι το ορώδες καρκίνωμα, το βλεννώδες, το ενδομητριοειδές και το διαυγοκυτταρικό. Διαγιγνώσκονται με τον ίδιο τρόπο, αλλά μπορεί να θεραπεύονται διαφορετικά.
  • Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ο έβδομος συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως και κυρίως εμφανίζεται σε μεγαλύτερες, μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες άνω των 50 ετών.
Διάγνωση του επιθηλιακού καρκίνου των ωοθηκών
  • Μια γυναίκα είναι πιο πιθανό να διαγνωστεί με προχωρημένο επιθηλιακό καρκίνο των ωοθηκών, επειδή η αρχική νόσος τυπικά δεν έχει συμπτώματα, μπορεί να εμφανίζει διόγκωση κοιλιάς  και κοιλιακή δυσφορία ή σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να αντιληφθεί διογκωμένους λεμφαδένες στη βουβωνική χώρα, στις μασχάλες ή στο λαιμό μόλις πάνω από την κλείδα.
  • Η οριστική διάγνωση είναι δυνατή μόνο μετά από χειρουργείο, αλλά η αρχική διερεύνηση ξεκινά με την κλινική εξέταση, υπερηχογράφημα κοιλίας, αιματολογικές εξετάσεις, ακολουθούμενες από αξονική τομογραφία για το σχεδιασμό του χειρουργείου.
Θεραπευτικές επιλογές στον επιθηλιακό καρκίνο των ωοθηκών
  • Το χειρουργείο είναι η βασική θεραπεία του επιθηλιακού καρκίνου των ωοθηκών στα αρχικά στάδια.
  • Ο προχωρημένος ή ο υψηλού κινδύνου επιθηλιακός καρκίνος των ωοθηκών αντιμετωπίζεται κυρίως με χειρουργείο και χημειοθεραπεία, παρόλο που στοχεύουσες θεραπείες χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
  • Χημειοθεραπεία – η χρήση αντικαρκινικών φαρμάκων για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Η χημειοθεραπεία μπορεί να δοθεί μόνη της ή μαζί με άλλες θεραπείες.
  • Στοχεύουσα θεραπεία – νεότερα φάρμακα που λειτουργούν μπλοκάροντας τα σήματα που λένε στα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν.

Ο καρκίνος των ωοθηκών “σταδιοποιείται” με βάση το μέγεθος του όγκου, τη διήθηση λεμφαδένων και την επέκταση εκτός της κοιλότητας της κοιλιάς σε άλλα μέρη του σώματος. Η πληροφορία αυτή χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην επιλογή της καλύτερης θεραπείας.

Scroll to Top