Καρκίνος του Ενδομητρίου

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι ο πιο συχνός καρκίνος των οργάνων του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

Στην Ευρώπη, 1 εως 2 κάθε 100 εκατό γυναίκες θα αναπτύξουν καρκίνο του ενδομητρίου σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Είναι η έβδομη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες της Δυτικής Ευρώπης. Ο καρκίνος του ενδομητρίου εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες που είναι άνω των 50 ετών και επομένως βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Κατά τη διάγνωση, περίπου το 75% των γυναικών έχουν καρκίνο που περιορίζεται στη μήτρα (στάδιο Ι). Για αυτές τις γυναίκες, η πρόγνωση* είναι καλή και το 5ετές ποσοστό επιβίωσης είναι 90%.

Ο καρκίνος του ενδομητρίου αναπτύσσεται στον ιστό που επενδύει τη μήτρα. Οι περισσότεροι καρκίνοι του ενδομητρίου είναι αδενοκαρκινώματα.

Το σάρκωμα της μήτρας είναι ένας άλλος τύπος καρκίνου που αναπτύσσεται στο σώμα της μήτρας. Αναπτύσσεται στον μυ της μήτρας (μυομήτριο) ή σε άλλους ιστούς της μήτρας και η αντιμετώπισή του διαφέρει από τον καρκίνο του ενδομητρίου. Το καρκινοσάρκωμα της μήτρας είναι ένας τύπος καρκίνου που αναπτύσσεται στο σώμα της μήτρας. Τώρα είναι πλέον δεκτό ότι το καρκινοσάρκωμα μπορεί να είναι επιθετικός τύπος καρκίνου του ενδομητρίου.

Η πλειονότητα των καρκίνων του ενδομητρίου χρειάζονται οιστρογόνα για να αναπτυχθούν.

Χωρίς τα οιστρογόνα σταματάνε να αναπτύσσονται ή αναπτύσσονται πιο αργά. Για τον λόγο αυτό, με μερικές εξαιρέσεις, οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου συνδέονται με τα οιστρογόνα (παχυσαρκία, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, υπερπλασία του ενδομητρίου).

Scroll to Top