- Ο καρκίνος του μαστού προέρχεται από μη φυσιολογική ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό των κυττάρων του μαστού, δημιουργώντας μάζα ή όγκο.
- Το πιο πρώιμο στάδιο καρκίνου του μαστού είναι ο μη διηθητικός καρκίνος (Στάδιο 0), που περιορίζεται μέσα στους πόρους ή στα λόβια του μαστού και δεν επεκτείνεται σε υγιή μαζικό αδένα (γνωστός και ως καρκίνωμα in situ). Ο διηθητικός καρκίνος του μαστού έχει επεκταθεί πέρα από τους πόρους ή τα λόβια σε υγιή μαζικό ιστό, ή πέραν του μαστού, σε λεμφαδένες ή απομακρυσμένα όργανα (Στάδιο Ι-IV).
- Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες και εμφανίζεται πιο συχνά σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες άνω των 50 ετών. Μπορεί να συμβεί και στους άντρες αλλά είναι πολύ σπάνιος, αποτελώντας περίπου το 1% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού.
Διάγνωση του καρκίνου του μαστού
- Τα πιο κοινά συμπτώματα του καρκίνου του μαστού είναι οι αλλαγές των μαστών όπως η παρουσία ογκιδίων, αλλαγές στη θηλή, έκκριμα από τη θηλή ή αλλαγές του δέρματος των μαστών.
- Η αρχική διερεύνηση για τον καρκίνο του μαστού ξεκινάει με κλινική εξέταση, μαστογραφία και υπέρηχο μαστού. Σε μερικές περιπτώσεις, θα χρειαστεί επιπλέον η διενέργεια Μαγνητικής Τομογραφίας Μαστού (MRI). Εάν βρεθεί κάποιος όγκος, θα ακολουθήσει βιοψία, η οποία θα προσδιορίσει το είδος του καρκίνου πριν αποφασιστεί οποιοδήποτε θεραπευτικό πλάνο.
Θεραπευτικές επιλογές στον καρκίνο του μαστού
- Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού εξαρτάται από το πόσο προχωρημένος είναι ο καρκίνος (Στάδιο 0-IV) και από τον τύπο του καρκίνου.
- Το χειρουργείο, η ακτινοθεραπεία, η χημειοθεραπεία, η ορμονοθεραπεία και η στοχεύουσα θεραπεία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.
- Η σταδιοποίηση του καρκίνου του μαστού εξαρτάται από το μέγεθος του όγκου, την επέκταση της νόσου στους λεμφαδένες ή σε άλλα μέρη του σώματος, σύμφωνα με το σύστημα TNM [T – όγκος, Ν – λεμφαδένες, Μ – μεταστάσεις]. Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται και βοηθούν να αποφασιστεί η βέλτιστη θεραπεία.
- Η παρουσία βιοδεικτών, συμπεριλαμβανομένων των ορμονικών υποδοχέων και ενός υποδοχέα που ονομάζεται HER2, βοηθούν επίσης στον προσδιορισμό του τύπου της θεραπείας.
Πρώιμου σταδίου διηθητικός καρκίνος του μαστού
- Ασθενείς με νόσο σταδίου Ι/ΙΙΑ αντιμετωπίζονται με χειρουργείο για την αφαίρεση του όγκου και κάθε επηρεασμένου λεμφαδένα. Το χειρουργείο διατήρησης του μαστού ακολουθείται πάντα από ακτινοθεραπεία. Οι περισσότεροι ασθενείς θα λάβουν ακολούθως επικουρική θεραπεία με μία ή συνδυασμό συστηματικών θεραπειών, αναλόγως με τον τύπο του καρκίνου.
- Ορισμένες ασθενείς, ιδιαίτερα αυτές με μεγαλύτερους όγκους, μπορεί να λάβουν προεγχειρητική συστηματική θεραπεία για τη συρρίκνωση του όγκου και τη βελτίωση της πιθανότητας μιας επιτυχούς χειρουργικής αφαίρεσης του όγκου, ή τη μείωση της έκτασης του χειρουργείου (το οποίο μπορεί επίσης να πετύχει ένα καλύτερο κοσμητικό αποτέλεσμα).
- Ασθενείς με ER θετική νόσο θα λάβουν ενδοκρινική θεραπεία.
- Ασθενείς με HER2 θετικό καρκίνο του μαστού συνήθως λαμβάνουν τo αντι-HER2 φάρμακο trastuzumab καθώς και χημειοθεραπεία. Σε ορισμένους ασθενείς, αυτό μπορεί να συνδυαστεί με pertuzumab.
Τοπικά προχωρημένος και μεταστατικός καρκίνος του μαστού (προχωρημένος καρκίνος του μαστού)
- Οι περισσότερες ασθενείς με καρκίνο του μαστού σταδίου ΙΙΒ/ΙΙΙ θα λάβουν προεγχειρητική θεραπεία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή συνδυασμό χημειοθεραπευτικών, ενδοκρινική θεραπεία, αντι-HER2 θεραπεία και ακτινοθεραπεία, ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου.
- Ασθενείς με σταδίου IV καρκίνο μαστού δεν αντιμετωπίζονται συνήθως με χειρουργείο, αλλά αυτό μπορεί να συζητηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις.
Παρακολούθηση για τον πρώιμο καρκίνο του μαστού μετά τη θεραπεία
- Ο/η ιατρός σας θα σας βλέπει κάθε 3-4 μήνες για τα πρώτα δυο χρόνια μετά το τέλος της θεραπείας, κάθε 6-8 μήνες τα επόμενα 3-5 έτη και έπειτα μια φορά το χρόνο.
- Θα κάνετε επίσης μια μαστογραφία κάθε χρόνο, και κάποιες ασθενείς κάνουν τακτικά μαγνητική μαστογραφία ή υπερηχογράφημα. Οι ασθενείς που λαμβάνουν ενδοκρινική θεραπεία θα έχουν τακτική παρακολούθηση για την επιτήρηση των παρενεργειών της θεραπείας.